Samfund

Vikingetiden bliver mere nærværende for skoleelever med telte fra Tilbudsservice

Elever fra 2. klasse på Baltorpskolen, afd. Rugvænget har sat telte op og lever sig ind i vikingernes tid. Teltene fra Lindbjergvej skal fremover bruges til flere vikinge- og middelalder forløb. Foto: Ballerup Kommune (beskåret)

Hjælpen var ikke langt væk, da Skoletjenesten Pederstrup havde brug for vellignende telte til et vikingeforløb for de mindste elever.

Da naturvejleder Lisa Tornberg sammen med historiker Sara Kvist fra Skoletjenesten Pederstrup var i gang med at planlægge et vikingeforløb for kommunens elever i 2. klasse, havde de brug for telte. Teltene var et vigtigt element for fortællingen om, hvordan vikinger flyttede ud til nye områder, når deres byer blev for store. Teltene skulle kunne bæres og sættes op af børn.

Og hvor finder man lige sådan nogle telte, hvis ikke man kører i et byggemarked og hiver en stribe ikke særlig vikingeagtige nylontelte ned af hylderne?

– Jeg kom i tanker om, at jeg havde mødt Stig Hardt fra Tilbudsservice på Lindbjergvej i forbindelse med, at de var involveret i at bygge et shelter med nogle elever i Haraldsminde. Jeg ringede derfor til Stig for at høre, om de havde tid og lyst til at hjælpe med at lave nogle telte til os, fortæller Lisa Tornberg.

Og Stig Hardt, leder af Tilbudsservice, var hurtig til at gribe ideen.

– Vi har nogle borgere i erhvervstræning og nytteindsats på Lindbjergvej, som sammen med en holdleder havde kompetencerne til at fremstille fem telte. Det var en rigtig fin opgave, som de kunne lave, når det passede ind i de øvrige opgaver – og Skoletjenesten har betalt et beløb for materialer mm, fortæller Stig Hardt.

Telte i konstruktions-processen. Foto: Ballerup Kommune

Små vikinger i Kildedal

De fem telte er nu i brug i et helt særligt vikingeforløb, som varer i en måned og hvor elever i indskolingen for en enkelt dag bliver taget med tilbage til vikingetiden samtidig med at de ser parallellerne til nutiden.

– Når vikingebyer blev for store, flyttede man ud og etablerede nye byer – det krævede, at man undersøgte, hvor det var godt at slå sig ned. Og inden husene var bygget færdige, boede vikingerne i telte. Vi har valgt at lave et forløb for indskolingselever, hvor vi tager dem med til Kildedal og skaber vikingetid lige dér. Lige nu er der marker, men det bliver til en by. Så det er en fin parallel til, at man skaber nye byer, når de eksisterende bliver for store. Og at der både i vikinge- og nutiden er utrolig meget, man skal tage højde for og undersøge, når en by bliver til, fortæller Lisa Tornberg.

Fra borger til borger

På Kildedal Station bliver eleverne derfor mødt af Lisa og Sara, som er klædt i vikingetøj og har alle byggematerialer og udstyr med sig.

– Børnene bærer teltpælene fra stationen til den mark, vi skal være på. De samler selv teltene på det område af marken, som de synes er mest egnet til at starte en ny by på. Børnene er begejstrede for at indrette teltene og synes det er så hyggeligt, at de gerne sove der om natten. Så det er en kæmpe succes. Jeg synes, at der er noget meget fint i at nogle af vores borgere har været involveret i et projekt, som andre borgere får glæde af – vi fortæller derfor børnene, at teltene altså ikke er helt fra vikingetiden, som de ellers tror, men fremstillet af nogen, der også bor i Ballerup, siger Lisa.

Foto: Ballerup Kommune

 

Kommentarer