Samfund

Flere røg i fælden, da politi og kontrolenhed standsede erhvervs- og varebiler

Foto: Ballerup Kommune/Colourcox

Færdselsforseelser og snyd med sygedagpenge. Flere personer fik en kedelig hilsen med hjem, da politi og Ballerup Kommunes kontrolenhed forleden stoppede erhvervs- og varebiler.

Det kan være svært at finde en god forklaring på, hvorfor man sidder bag rattet i sin varebil, klar til at arbejde, når man i systemet står registreret som sygemeldt og modtager af sygedagpenge.

Det var dog scenariet i en af de sager, som Ballerup Kommunes kontrolenhed, Team CPR og Kontrol, stødte på, da de for nylig var på kontrol sammen med Københavns Vestegns Politi.

Under kontrollen blev en lang række erhvervs- og varebiler stoppet, og førerne blev tjekket. Politiet registrerede under kontrollen i alt 13 færdselssager, mens Ballerup Kommune noterede otte sager til SKAT og én enkelt sag om uretmæssig udbetaling af sygedagpenge, som røg videre til Udbetaling Danmark. Det oplyser kommunen på sin hjemmeside.

– Det tætte samarbejde, særligt med Københavns Vestegns Politi, men også med Fødevarestyrelsen og SKAT er altafgørende for de indsatser, vi har iværksat i Team CPR og Kontrol. Samarbejdet sikrer en tæt koordineret indsats samt muligheden for at lægge ekstra pres på de fokusområder, vi har udvalgt, siger Maria Mankov, der er afsnitsleder for afdelingen Forebyggelse og Kriminalitet i Ballerup Kommune.

Hos Ballerup Kommunes borgmester Jesper Würtzen (S) er der ros for den vedvarende kontrolindsats.

– Kontrollen viser klart, hvorfor vores kommunale kontrolindsats er afgørende. Det er tydeligt, at nogle mennesker vil gå langt for at udnytte systemet til personlig vinding. I Danmark har vi et robust sikkerhedsnet, der støtter dem, som har behov for det. Dette system skal ikke udnyttes til at skabe en ekstra indtægt. Det er bevidst snyd, og det skal naturligvis stoppes, siger borgmesteren.

I efteråret 2023 viste en opgørelse fra Team CPR og Kontrol, at der året forinden i Ballerup Kommune var udbetalt sociale ydelser for 8,4 millioner kroner til en række borgere i kommunen, der alligevel ikke var berettigede til at modtage hjælpen. Ofte var der snydt med friplads i daginstitution, fuldtidsarbejde ved siden af kontanthjælpen eller uberettiget udbetaling af sygedagpenge.

Og kontrollen fortsætter ufortrødent, lyder meldingen.

Kommunalbestyrelsen vedtog nemlig mandag den 17. juni 2024 at opnormere Team CPR og Kontrol med yderligere to årsværk.

FAKTA: Hvad er socialt bedrageri?

Det er socialt bedrageri, hvis du, mod bedrevidende, uberettiget får udbetalt fx boligstøtte, børnetilskud, kontanthjælp, friplads i daginstitution, pensioner, sygedagpenge eller andre former for sociale ydelser.

Har du mistanke om socialt bedrageri? Så kan du anonymt videregive din information på borger.dk

 

Kommentarer